dimarts, 28 d’abril del 2015

La manca de places d’escola pública a Gràcia




 Ahir a Gràcia varem tenir el darrer Consell Escolar de la legislatura. Amb una situació que cada any que passa s’agreuja una mica més.

M’ha recordat al primer consell escolar en el que vaig participar, en substituir en David Companyon. La Coordinadora d’AMPA Gràcia ja en 2013 estava preparant l’estudi en el que s’alertava del gradual augment de demanda de places d’escola pública i la necessitat d’augment de places públiques de primària a la zona sud, i de secundària a la zona nord.

Cada any des de la coordinadora s’ha fet palesa la manca de places públiques. Enguany desenes de famílies, ara mateix, estan sense plaça. El consorci, sense consulta prèvia, ha decidit tres ‘bolets’ (a Univers, a Rius i Taulet i a Jovellanos) i l’augment de ràtio. No hi ha places lliures per a demanar en segona opció. Aquesta és la novetat d’aquest any. Una situació tan greu fins ara no s’havia donat a Gràcia.

La passada setmana famílies sense plaça assignada de P3 es van trobar al Tradicionàrius  i s’han començat a organitzar creant la Plataforma Volem escola pública


Des de la coordinadora es defensa la qualitat del conjunt de les escoles públiques de Gràcia. Això és molt important.

Ahir, quan els representants del consorci van donar les dades sobre matriculació, aquestes no acabaven de coincidir amb les que tenen les famílies. Alhora, aquestes havien convocat a la plaça de la Vila, a les portes del districte. Una representació d’aquestes famílies va pujar i participà en el consell escolar, explicant com veuen la situació i lliurant el manifest elaborat.

El consorci va manifestar que la distribució està decidida. Va ser una mica desencisadora la resposta inicial de la institució. El resultat final ha de ser més inclusiu, consensuat i positiu per a les famílies.

En el debat, des de la coordinadora d’AMPA es reclamà que no es tanqui una línia de l’escola Poeta Foix (Sarrià-Sant Gervasi).

Cal una millor planificació per part del consorci. El consorci insisteix que a Gràcia hi ha places públiques de sobres. Per què diu això? Perquè suma pública i concertada, amb l’argument que l’administració aporta diner públic a ambdues xarxes.
Ha quedat pales que el concepte d’escola pública l’entenem prou diferent. Quan les famílies demanden plaça a l’escola pública, ho fan per a la pública. No per a la concertada. Aquesta distorsió en algun moment caldrà arranjar-la.

Em disculpareu però, després de dos anys d’escoltar les estadístiques i previsions que ens presenten els representants del Consorci d’Educació de Barcelona, neutres, fredes, i pel que fa al districte de Gràcia, cada cop més distorsionades, ahir només em va faltar sentir-me dir mentidera per part del representant del consorci, per haver recordat que l’any passat a algunes de les famílies que varen quedar-se sense plaça en les escoles públiques escollides, els van oferir plaça en alguna concertada i fins i tot en alguna de religiosa. Jo no m’invento res! Això ho varen explicar les famílies afectades en un consell escolar l’any passat, on jo hi era, igual que els del consorci.

La realitat és que any rere any, a Gràcia més famílies es decanten per l’escola pública, una escola de qualitat. Aquesta és una molt bona notícia.

Fa anys que la reivindicació del IES Vallcarca està sobre la taula. A més de disposar del solar, ara sembla que és un clam, ja assumit. Fantàstic! Ja veurem un cop passin les eleccions.

Com es veu arran de les dades reals d’escolarització en el districte, els deures, d’ara en endavant, estaran també a la primària, com s’evidenciava ahir en el consell escolar. Gràcia no es pot trobar com ha passat amb la reivindicació del IES Vallcarca, que durant anys semblava el dia de la marmota.

Augment de places d’escola pública a Gràcia! Defensa d’escola pública i de qualitat!  IES Vallcarca ja! Gestió directe de les escoles bressol. Atenció i recursos per als centres amb inclusió de bolets i augment de ràtio. Son algunes de les propostes i reivindicacions posades sobre la taula ahir en el consell escolar de Gràcia.


Àngels Tomás

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada