dissabte, 18 d’abril del 2015

Caiguin les caretes! No al TTIP


Avui hem sortit a moltes ciutats europees milers de persones, a expressar el rebuig contra els tractats TTIP, CETA i TISA.



S’inicien les negociacions i hi ha molt poca informació a la ciutadania del que suposaran. A Barcelona, uns quants milers de manifestants hem marxat des de la seu de l’oficina de la UE a Barcelona (davant de La Pedrera) fins a la plaça Sant Jaume.



Reprodueixo la carta setmanal de L’Aurora (organització marxista) d’aquesta setmana que tracta precisament d’això, del que suposa d’atac les propostes que conté el TTIP, a atac a la sobirania dels països, doncs els lobbys i les multinacionals se situaran per sobre de les lleis dels propis estats.  Jo vull sobirania per al meu país, per a Catalunya, i també respecte als mercats i les multinacionals. Caiguin les caretes!





Sobirania en tres dimensions.



El TTIP escapça els drets i serveis dels pobles. 

El debat sobiranista a Catalunya és a peu de carrer. Volem decidir sobre com relacionar-nos amb els pobles veïns, volem decidir, també des de la sobirania, quin és el model econòmic i social?

Si volem construir una Catalunya lliure, sobirana i social, una República Catalana, un país nou caldrà defensar la sobirania en totes les seves dimensions, la capacitat de decidir del poble.

Aquesta sobirania, és la que està en joc en la negociació dels dos tractats que negocien la UE i els EUA; el TTIP -el més conegut- sobre béns i serveis, i el TISA sobre la gestió de serveis públics -com la salut, la justícia o la seguretat- per empreses amb afany de lucre amb l’objectiu d'afavorir les corporacions financeres i grans multinacionals.

Ambdós Tractats tenen un punt fonamental en comú: la penalització als Estats amb la finalitat de protegir els interessos privats o privatitzacions, perquè no puguin tenir marxa enrera. Un clar exemple d'aquest model és el memoràndum de la Troika a Grècia o les clàusules tipus "Castor".

Tal i com s’ha denunciat des de la Campanya Catalunya No al TTIP “S’està negociant el futur de la ciutadania, de forma secreta i d’esquenes a la ciutadania”.

El tractat pretén reduir els estàndards ambientals, socials i laborals, incrementant els privilegis de les grans corporacions en un sol acord.

Els principals atacs de l’Acord Transatlàntic de Comerç i Inversions són:

1.     El TTIP pot afeblir els drets laborals de les treballadores i treballadors europeus, ja que els EUA no han signat 6 de les 8 normes bàsiques de l’Organització Internacional del Treball, com la negociació col·lectiva, la igualtat en els salaris o la llibertat de reunió.

2.     Afavoreix la privatització dels serveis públics bàsics com són l’educació, la sanitat i la gestió de recursos com l’aigua.

3.     Pèrdua de control regulador a nivell de qualitat sanitària i protecció medio-ambiental a nivell dels governs estatals i regionals.

4.     Clàusula ISDS, referent a l’arbitratge en cas de conflicte entre inversors-Estats, beneficiant a les grans empreses.

5.     L’opacitat i la falta de debat públic sobre les conseqüències de l’acord.

És per tot això que les persones que vulguin lluitar per la defensa dels serveis públics, en contra del fracking, per una sobirania energètica, fer front a l’atur i per un treball digne, les que vulguin una Catalunya sobirana ens hem d’oposar al TTIP.

L’Europa dels pobles ha de fer front a la Unió Europea que s'ha posat al servei de les grans multinacionals, s’ha de plantar cara a aquesta violació de la democràcia i la sobirania dels pobles, ens cal posar les persones i el planeta per davant del capital.

Aquesta vegada encara som a temps d’aturar-ho, cal mobilitzar a la majoria social treballadora per plantar cara. A Catalunya, dins del marc de la jornada d'acció global contra el TTIP, CETA i TISA d'aquest proper dissabte 18 d'abril, s'ha convocat des de la Campanya Catalunya No al TTIP una manifestació a les 17h a Barcelona, a Pg. de Gràcia/Provença. 










Caiguin les caretes! No al TTIP! #NoalTTIP #OcuppyTTIP #StopTTIP #18aNOalTTIP
També des de la #ViladeGràcia diem alt i clar: Les persones i el planeta abans que el capital.

Àngels Tomás

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada