Adeu Ramiro de Maeztu. Hola Anna Maria Matute.
El proper dissabte, 22 de gener, hi haurà l’acte de canvi de nom del carrer Ramiro de Maeztu.
Avui he volgut informar a la persona -un veí de Can Baró i vinculat a El Carmel- que va ser un dels primers amb qui vaig parlar del tema i que em va facilitar les primeres notes sobre l’anomenat barri dels Periodistes, als anys trenta del segle passat. Indret que avui estaria a cavall entre els barris de La Salut i Can Baró i on havia alguns carrers que a partir de 1939/1940 els varen canviar el nom.
M’he adonat que precisament avui, 15 de gener, fa quatre anys que ens vàrem creuar el primer correu electrònic, tot i que abans ja havíem parlat telefònicament.
Quatre anys.....
Parlar, concretar en el territori. Acordar el canvi de nom en el consell de barri de Can Baró. Acordar-ho en la Comissió de Nomenclàtor de Gràcia. Presentar la documentació justificativa a la Secretaria de la Ponència del Nomenclàtor de Ciutat per part dels dos districtes: Horta Guinardò i Gràcia.
Potser s’ha allargat massa, però al final arriba.
La Comissió de Nomenclàtor de Gràcia va incloure el punt en més d’una sessió d’aquesta.
“Ramiro
de Maeztu y Whitney, (Vitoria 1874 – Aravaca 1936). Escriptor
i polític. La seva
obra més coneguda
va ser "Defensa de la Hispanitat" (1934). També va dirigir la revista
“Acción Española” que
va ser un òrgan doctrinal de la sublevació franquista,
constituint un dels
referents ideològics de la coalició “Bloque
Nacional” “
Carrer de Ramiro de Maeztu. El Nomenclàtor de Barcelona indica que aquesta via va dur el nom del periodista i escriptor Mañé y Flaquer fins que aquest, en 1907, passà a donar nom a un carrer i plaça del districte de Sarrià Sant Gervasi. Des d’aleshores fins juny de 1940 aquesta via va dur el nom, del també periodista, Roberto Robert. Aquest des de 1996 dona nom a un carrer del districte de Nou Barris.
Els nom anteriors ja tenen un altre espai en el l’espai públic barceloní, això va facilitar que el nou nom sigui d’una dona, Anna María Matute Ausejo (Barcelona, 26 de juliol de 1925 – Barcelona, 25 de juny de 2014) fou una novel·lista catalana en llengua castellana i és una de les veus més personals de la literatura espanyola del segle xx.
La
ciutat de Barcelona incorpora una nova dona a l’espai públic. Aquesta tendència
ha de continuar. Orgullosa de col·laborar-hi.
D’altra banda cal saber que encara hi ha carrers a Barcelona que duen noms imposats, canviats del 1939 al 1942. Acció política del franquisme per esborrar la història i el passat republicà del nostre poble i governants, també a la via pública.
Feina a fer, encara!
àngels t.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada