dissabte, 28 de novembre del 2015

25N, Gràcia #antimasclista

Aquesta ha estat una setmana de moltes mobilitzacions en favor de l'eradicació de la violència masclista. Tres setmanes abans, el 7N, desenes de milers de dones d'arreu de l'estat preníem Madrid, per exigir "Prou violència cap a les dones", que aquesta sigui considerada un tema d'estat. I com tal ha d'ésser tractada. 
Manifestació unitària 25N Barcelona
També a Barcelona i a tots els seus districtes, aquesta setmana ha estat el més present entre les dones lluitadores i les activistes socials. 
Districte de Gràcia
 El 25 de novembre el tenim a l'agenda ben marcat, però sabem que es tracta d'una lluita i pedagogia diària. Ha estat un gran pas la lluita per fer que la violència masclista passi de ser un problema personal, a un problema social. La visualització és imprescindible.

A Gràcia, aquesta setmana reivindicativa ha tingut diferents moments i espais. 

Els centres cívics han organitzat xerrades, activitats informatives, el Consell de les Dones de Gràcia han organitzat l'acte homenatge pel 25N i les joves feministes varen organitzar la marxa nocturna la nit del 24N. 

Totes elles activitats imprescindibles i complementàries. 

Sense la tenacitat de moltíssimes dones anònimes que fa anys que lluiten per a fer pales que estem davant una xacra social i no d'un problema individual no hauríem arribat aquí. Sense la lluita de milers i milers de dones joves que estan fent seva la denúncia del que representa i d'on ve la violència masclista, les seves causes, també socials, seria difícil avançar. Elles, son el futur. 

Marxa nocturna. Gràcia.
 Per això quan dimarts per la nit marxàvem pels carrers de la Vila amb les centenars de joves, estàvem veient, compartint futur. 
Missatge a la Vila de Gràcia

I ahir, a la Plaça de la Virreina en l'acte que arrancà des de fa més de 10 anys per iniciativa de les amigues i amics de la Mª Àngeles, la veïna assassinada al carrer Robí, i entomat després pel consell de les dones de Gràcia, hi trobàvem el compromís social i institucional amb la tasca d'eradicar aquesta xacra social. 

El manifest llegit ahir nit per la representant d'una entitat gracienca, en aquesta ocasió per Roser Latorre, anteriorment presidenta de Castellers de la Vila de Gràcia, es fruit d'un compromís social de les entitats del districte. Us el deixo, perquè totes aquelles persones que no vareu poder venir ahir nit a la Virreina, el pugueu conèixer. És el nostre compromís com a Consell de les Dones de Gràcia, i per col·laborar en l'eradicació de la violència masclista i les discriminacions vers les dones, a Gràcia i arreu.
   



Manifest

Dia internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones. 2015

El Dia Anual de Gràcia contra la violència envers les Dones arriba a la seva quinzena convocatòria, des que el moviment veïnal inicià aquestes concentracions i que les veïnes i veïns dels barris de Gràcia ens trobem plegats, en aquesta plaça, per tal de mostrar el nostre rebuig a la violència masclista.

El Consell de Dones del Districte de Gràcia, que convoca i organitza  aquest acte des de fa nou anys, i les dones i grups de dones que el composen,  lluitem quotidianament, dia a dia,  per eradicar aquesta violència del nostre barri, de la nostra ciutat, de la nostra societat.

Com sempre us fem saber les dades que tornen a mostrar que, al nostre districte,  hi ha un munt de dones que suporten maltractaments. Segons el Servei d’Atenció a la Víctima dels Mossos i Mosses d’Esquadra, En el període comprés entre el 01/10/2014  i el 01/10/2015, els fets coneguts al districte de Gràcia dins de l’àmbit de violència familiar, van ser un total de 193 (un 29% més que l’any anterior) dels quals 125 van ser concretament fets de violència de gènere (+17,5%) i 68 de violència domèstica (65,8% més que en 2014).

A data 01/10/2015 des de l’oficina d’atenció a la víctima de la comissaria de mossos de Gràcia, s’estava fent seguiment a 157 casos de violència intrafamiliar (25%+)

Dels 157 casos, 96 d’ells tenen mesures de protecció vigents (21%).

El Punt d’Informació i Atenció a la Dona ha atès fins avui 208 dones, de les quals 74  ho han estat per violència de gènere.

D’altra banda, el % de les que han estat ateses i les que tenen mesures de protecció és força inferior al % l’augment de les denúncies.

Si ens detenim en les dades més properes, les del nostre districte, veiem que les dones que han denunciat aquest darrer any ha augmentat.  Que hagi més denúncies mostra, d’una banda, que les dones s’atreveixen a sortir del forat, però també ens mostra que aquesta xacra social encara és molt gran i cal ser molt alerta.

Aquests darrers mesos ha saltat l’alarma social pel gran nombre de dones assassinades per la violència masclista. Ràpidament tots els governs han sortit i han dit que per a ells és prioritària la lluita contra la violència de gènere. Però, on són els recursos per evitar-la? On és la prevenció de la violència en la socialització dels nostres infants i adolescents? On és l’aplicació dels pressupostos i la visió de gènere en camps tan vitals com la salut de les dones?

L’eradicació de les violències masclistes ha de ser una qüestió d’estat. Hem d’anar cap a un Pacte Nacional per a les Polítiques d’Igualtat que les faci sostenibles, al marge de les conjuntures econòmiques i el color polític del govern.

Els discursos florits no resolen el maltractament. Ens cal capgirar la moral i les idees masclistes. Volem transformació social: dones i homes hem de co-participar en tots els àmbits de decisió en paritat. Convé reconeixement, reparació i prevenció. Les noves generacions, amb la coeducació i la socialització preventiva, són les de l’eradicació de la violència masclista.

El veïnat de Gràcia ha de continuar donant passes fermes per trencar amb aquesta injustícia.  No necessitem assistència caritativa. Necessitem visibilitat de la tasca i creativitat de les nostres dones, ara i a través de la història: tot donant noms de dona als nostres espais; necessitem fer coeducatives les nostres escoles, instituts i entitats de lleure; promoure que les dones tinguin un lloc a les Juntes de les entitats; donar suport i acompanyament a les dones que pateixen violències de gènere; pensar també en les dones a l’hora de dissenyar l’urbanisme; oferir l’atenció sanitària necessària, dissenyant activitats i acompanyant les dones grans, que viuen soles i tenen problemes de mobilitat.

A Gràcia no volem cap pas enrere!  Volem una Gràcia antimasclista!

Gràcia, 27 de novembre de 2015.





Lectura del Manifest 27N, a Plaça de la Virreina

Cal que el clam Gràcia antimasclista, Barcelona antimasclista passi de ser un desig a una realitat.
La lluita continua, als carrers, a les places, a les llars, a les escoles, ... arreu!

Àngels T.
 





 

    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada