divendres, 10 d’octubre del 2014

Unes pinzellades sobre el plenari del districte




Aquest passat dimarts varem tenir força activitat a Gràcia. L’assemblea de la plataforma Gràcia cap on vas? feia dies  que havia decidit de concentrar-se davant la convocatòria del consell plenari de Gràcia, per continuar insistint que vol / volem un bon procés participatiu en relació al nou pla d’usos per a Gràcia i poder defensar la Gràcia que volem.

La nit abans  les joves del CP Tres Lliures havien acampat a la Plaça de la Vila per denunciar l’amenaça de desallotjament que hi ha sobre aquest espai social i també s’hi va afegir la defensa de l’altre espai amenaçat a la Vila, el Banc Expropiat.
 
 

La plaça de la Vila a partir de 2/4 de 7 estava farcida i pluralment plena de gent, joves, activistes, mainada, veïnes i veïns. L’acampada i la plataforma varen sumar esforços. Allí vaig ser-hi, fins l’hora del inici del plenari, donant suport a la protesta contra el model turístic de la ciutat i reivindicant un barri pels veïns i veïnes.


Foto: P.Martí
Pel que fa al plenari va tenir uns continguts força diversos: petició d’un informe on es recullin tots els allotjaments turístics existents al districte abans del inici del procés participatiu del nou pla d’usos, alerta sobre l’alberg d’estudiants a Séneca, denúncia d’un nou inici de curs amb dèficit de places d’escolarització pública a la Vila, demanda d’un procés participatiu amb les entitats dels barri per decidir els equipaments que han d’anar a l’espaia de l’antiga Quirón, ....  

La coalició ICV-EUiA varem donar suport a la proposició d’UxB en suport del 9N, com no podia ser d’altre manera.

Vull destacar que es varen aprovar per unanimitat les dos declaracions institucionals presentades, ambdues per ICV-EUiA: una, contra la violència masclista i l’altre sobre la pobresa energètica. Aquesta segona que vaig tenir el plaer preparar i presentar en el plenari la reprodueixo per a coneixement de tothom:

AL CONSELL PLENARI DE GRÀCIA


Atès que tota persona ha de tenir dret a viure en un habitatge digne en el que es garanteixi l’accessibilitat i assequibilitat als subministraments bàsics.

Atès que segons l’Aliança contra la pobresa energètica i la Taula d’entitats del Tercer Sector Social es calcula que més del 10% de la població catalana no té garantit aquest dret.

Atès que estem a les portes d’un nou hivern, l’època de l’any on és més difícil garantir aquest dret, es presenta la següent

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

El Plenari del Consell Municipal de Gràcia acorda:

  1. Sol·licitar que el govern municipal continuï desenvolupant la proposició aprovada a la sessió de 28 d’abril de 2014 de la Comissió de Qualitat de Vida, Igualtat, Joventut i Esports, i desenvolupi de forma urgent el primer punt: negociació amb totes les empreses subministradores d’electricitat i gas per tal aconseguir una quitança dels deutes pendents amb aquestes empreses per part de persones en situació de vulnerabilitat manifesta.

  1. Instar al govern de la Generalitat de Catalunya a aprovar un nou Decret contra la pobresa energètica abans de finalitzar aquest mes d’octubre introduint les mesures que proposi la Taula sobre la pobresa energètica impulsada pel Parlament de Catalunya i coordinada pel Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. Aquest nou Decret hauria d’incloure mesures  com l’establiment d’un sistema d’ajuts per a famílies que no puguin fer front al deute, la simplificació dels tràmits, l’aplicabilitat durant tot l’any i establir qui s’encarrega de la despesa generada pels impagaments de les persones afectades.

  1. Convocar el Consell sectorial de serveis socials per tal d’analitzar la problemàtica de la pobresa energètica a Gràcia, i que els serveis socials del districte expliquin detalladament la seva actuació tant preventiva com de diagnosi  sobre les llars del districte que tenen risc de patir pobresa energètica i informi de les necessàries actuacions a realitzar per tal de donar-hi resposta i, així, garantir que no hi hagi cap persona que es vegi privada dels subministraments bàsics, especialment durant els mesos d’hivern

  1. Fer arribar aquesta declaració a l’ajuntament de Barcelona i al govern de la Generalitat de Catalunya


Dimarts, varem tenir de tot: mobilització veïnal i juvenil, reivindicacions i propostes veïnals, socials, defensa de la consulta el 9N, ... i a la nit continuava l’acampada. Molt bé.

Àngels Tomás

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada