dimecres, 18 de juny del 2014

Volem l’Esperança, oberta i a Gràcia.



El passat dimarts 10 de juny es va convocar Consell de Salut del districte de Gràcia. Un dels sis punts de l’ordre del dia era el de donar compliment a la proposició aprovada per unanimitat en el Consell plenari del districte del 6 de maig, a iniciativa de la coalició ICV-EUiA, en relació al tancament parcial del hospital de l’Esperança durant l’estiu i que textualment l’aprovat deia:



Que la Regidora del Districte insti als òrgans de govern de Parc de Salut Mar a que no es tanqui l’Hospital de l’Esperança aquest proper agost i que es convoqui immediatament el Consell de Salut del districte perquè expliquin quins plans tenen més enllà de l’estiu i per debatre el futur d’aquest equipament sanitari, des de la vessant d’un centre sanitari de proximitat per aquella zona de Gràcia.”



Hi ha inquietud entre el personal del centre sanitari, sobre el seu futur i també entre els veïns i veïnes de Gràcia que intuïm perill en el futur d’aquest equipament sanitari per a us del barri.



Tan és així que coincidint amb el consell de salut, per iniciativa dels treballadors i treballadores de l’Esperança, convocaren una concentració a la plaça de la Vila, per denunciar coses com “Cap hospital amb llits tancats. Les malalties no saben de llits”, “No al tancament encobert de l’Esperança”, “Tancant llits no estalvieu. Precaritzeu la qualitat assistencial”, així com exigir “No al tancament de l’Esperança”, “Gràcia vol l’hospital de l’Esperança”. 



El full informatiu que s’ha estat difonen aquestes setmanes sobre la retallada de llits en els darrers temps, dibuixa un panorama força preocupant.



Volien poder expressar les seves inquietuds dins i fora del districte. Dins, va costar una mica més, doncs la consellera encarregada no va considerar necessària la presència de representació de la part treballadora per tal de poder contrarestar elements respecte a les informacions de la direcció del centre i no va acceptar convidar-la. Va ser després de plantejar al inici del Consell la necessitat d’aquesta participació, que el propi consell va ser-hi d’acord i van poder participar dos delegades.



En relació al prec aprovat. D’entrada, no se’ns va informar si la regidora ha realitzat la gestió d’instar a la direcció del PdSMar per al NO TANCAMENT DE L’HOSPITAL DE L’ESPERANÇA a l’agost.




Un cop ens varen explicar quin tipus de tancament faran, justificant-lo per un estalvi econòmic (llum, personal,..), va haver una bateria de preguntes de les representants treballadores i de la comissió de salut de l’Associació Veïnal de Gràcia:


Com és que hi ha llits i quiròfans tancats mentre hi ha llargues llistes d’espera?


Perquè hi ha ‘consigna’ a les ambulàncies per desviar pacients que volen anar a l’Esperança a altres centres, com Sant Pau?


Perquè es deriven serveis i proves clíniques cap a centres sanitaris privats com el Sagrat Cor?


Què serà de l’hospital de l’Esperança si no es fan les obres d’ampliació del Mar? Que és amb que estava previst donar més volum de feina a l’Esperança.


Un cop sabut que no es poden fer més intervencions que les contractades amb el CatSalut i si es fan més aquests no es cobren, Cóm es contracta un massa petit volum de feina amb el CatSalut i aquest després deriva intervencions i proves a centres que no formen part de la xarxa de centres d’ús públic?


Perquè no podem disposar d’un veritable CUAP (Centre d’Urgències d’Atenció Primària)?

Fa uns anys van voler carregar-se les urgències. La mobilització del personal sanitari juntament amb la veïnal van tirar enrere la proposta, però a mitges. Cal que tornin les urgències 24h a l’hospital de l’Esperança... i no poden dir que el problema és l’entrada d’ambulàncies. Doncs que la millorin!



Poques respostes positives varem escoltar. De tota manera, potser el més preocupant va ser la pregunta sense resposta a què passaria si les obres de millora i ampliació del Mar no s’acaben fent per falta de fondos? 

Segons vaig entendre, si no hi ha ampliació, no hi haurà volum de feina per a l’Esperança, ergo te raó la plantilla quan diu que veu perillar el futur del centre sanitari.



Cada cop que es tanquen llits, temporalment, una part d’aquests no es reobren. Hi ha un degoteig de reducció de llits i de tipus de proves amb un transvasament de recursos públics cap a la sanitat privada.



Molt be es va senyalar, l’engany que representa reduir (retallar) recursos de la sanitat pública i després derivar serveis i intervencions a la sanitat privada. Això també es paga amb diner públic. Veure les urgències del Mar a petar i l’Esperança a mig gas, com està passant, fa mal al cor.



Avui s’ha publicitat també el tancament de llits a l’estiu a l’hospital de la Vall d’Hebron.



Cal continuar lluitant en defensa de la sanitat pública, conjuntament treballadors i treballadores i usuaris i usuàries, alhora que continuar reivindicant també que Gràcia vol l’Esperança.




àngels t.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada